Autentyczna Kuchnia
31
page-template-default,page,page-id-31,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Autentyczna Kuchnia

W środkowej komnacie drugiego traktu zamku, została urządzona wielka sala biesiadna. Gotyckie sklepienie krzyżowe wspiera się tu na jednym filarze pośrodku komnaty. Pozbawione tynku ściany pozwalają śledzić wątek ceglano-kamiennej konstrukcji w kombinacji  z ogromną drewnianą belką, która podkreśla podstawę jednego z łuków. Ciemniejsze smugi na ceglanej ścianie w narożniku komnaty wskazują, iż tam niegdyś buchało żarem wielkie kuchenne palenisko.

W surowym pięknie tego gotyckiego wnętrza wspaniale prezentuje się zarówno kolekcja dawnych urządzeń do ważenia, wielkie kredensy  pełne zacnej, starej porcelany jak i proste półki z glinianą ceramiką  –  artefaktami , które pozostały po mieszkańcach tej ziemi z przeszłych epok..

W tak niezwykłym, pełnym estetycznego smaku otoczeniu, serwowane są zamkowe śniadania. Na stoły Gości trafiają warzywa i owoce z zamkowego warzywnika i sadu. Także jajka pochodzą z zamkowego kurnika, od rasy kur, które w czasach zaborów hodowane były jako jeden z symboli wolności:bowiem półdzika zielononóżka-kuropatwianka nie zniesie jajka w niewoli!. Za elegancką prostotą i autentyzmem tutejszych smaków stoi kulinarny kunszt właścicielki, która według sprawdzonych przepisów, sama przygotowuje posiłki dla swoich Gości.